Saturday 10 March 2007

Eιδα και τους Τρακόσιους.


Μιας και δεν περίμενα να δώ καμία ιστορική απεικόνιση αλλά εφέ και ξύλο, πέρασα πολύ ωραία. Πιό ωραία από ότι περίμενα. Ο διαολάκος μέσα μου μάλιστα προτείνει πως αμα ο γερο-Ηρόδοτος έβλεπε το έργο θα του άρεσε κι αυτού. Γιατί; Γιατί του άρεσαν οι ωραίες ιστορίες. Του άρεσε αυτό που έβλεπε και κατέγραφε να το κάνει προσιτό στον αναγνώστη του (γιαυτό κι οι ιστορικοί μετά από αυτόν πού και πού γκρινιάζουν με την πάρτη του).

Πέρα από αυτά όμως, μπορεί το στόρι να ήταν αυτό που ήταν, ένα πράγμα όμως στα αλήθεια παραδέχτηκα και χειροκρότησα. Την έντονη διαφορά των Λακεδαιμόνων του μέλανα ζωμού και των δρακόντειων νόμων, και των "χρυσοφόρων Μήδων" με όλα τα συμπαρομαρτούμενα. Εκεί που γκρίνιαξα ήταν η απεικόνιση των Εφόρων. Τί του φταίγανε μωρέ οι κακόμοιροι του σκιτσογράφου, ε;

Μετά από κινηματογραφικές μάπες όπως η Τροία και ο Αλέξανδρος, είναι πραγματικά ενδιαφέρον μια ταινία που δεν βασίζεται σε ιστορικές λεπτομέρειες να καταφέρει καλύτερα να αποδώσει αυτό που εγώ προσωπικά έλπιζα να αποδώσει. Επος.

9 comments:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Kαλημέρα & Καλή εβδομάδα!
Εσύ καλή μου πέρασες όμορφα βλέποντας την ταινία γιατί είσαι συνειδητοποιημένο άτομο & ήξερες τί πήγες να δεις! Πόσοι όμως νομίζεις, έχουν τις "προδιαγραφές" να καταλάβουν & να εκτιμήσουν τέτοιο έργο;! Εδώ οι περισσότεροι θα πάνε περιμένοντας να δουν την ιστορία που ξέρουν να ξετυλίγεται... Γι΄αυτό & διάφοροι "κριτικοί" θα γράψουν τις ενστάσεις τους για την ταινία, γιατί μας έχουν συνηθίσει να παραμυθιαζόμαστε από υποτιθέμενα ιστορικά στοιχεία που μας τα πουλάνε για αλήθειες!
Φιλιά

seaina said...

Ώστε είναι καλό εε?
Μμμ εδώ από την Πέμπτη που ανέβηκε, μέσα σε 4 ημέρες, έκοψε 300.000 εισητήρια!! 1.000 για κάθε ένα Σπαρτίατη από τους 300!!!
Χαχα...
Ααα σε έχωσα κι εσένα!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

Φαίδρα said...

η: εμ, έτσι είναι, που πάς ρε Καραμήτρο αμα δεν ξέρεις τι πάς να δείς; Οτι γράφει το βιβλίο της τετάρτης δημοτικού;

Οσο για το τί είναι αλήθεια και τί είναι ψέμματα, το ξαναείπα. Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε ότι ξέρουμε, ο οποίος δεν έλεγχε όλες του τις πηγές. Γιατί δεν έγραφε για να κάνει επιστήμη, αλλά για να μείνουνε οι πράξεις γνώση των ανθρώπων του μέλλοντος...

s: Χαχα ένα χιλιάρικο ανα σπαρτιάτη έ; Καλοοοοο, θα κάνανε οι χήρες την προίκα τους!!

seaina said...

..το ότι σε έχωσα σημαίνει ότι σε κάλεσα στο κινηματογραφικό παιχνίδι .. ε?

Σοφία said...

Επειδή ξέρω τι μου αρέσει και τι όχι δεν θα πάω να το δω, αλλά διαβάζω τις κριτικές σας για να ενημερώνομαι χι χι χι

Άκης Καπράνος said...

Δεν θέλω να αντιγράψω την κριτική μου.
Συμφωνώ όμως απόλυτα με αυτόν εδώ τον συνάδελφο.

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18783&m=P26&aa=1

Η ταινία πάντως θα σκίσει. Ο Έλλην βγαίνει απο την αίθουσα ανακουφισμένος. Ίσως και με την ψευδαίσθηση ότι "όλα πάνε καλά". Είμαι σίγουρος δηλαδή πως θα ξεπεράσει και τα 2.2 εκατομμύρια του Τιτανικού.

Αν θα την θυμόμαστε σε 5 χρόνια, αυτό είναι άλλη ιστορία.

Φαίδρα said...

Το λίνκ με βγάζει στην αρχική σελίδα των Νέων. Για την κριτική του Δανίκα μιλάς; Αν ναι, θα ήθελα να ξέρω αν διάβασε το κόμικ και αν ήξερε τι ακριβώς πάει να δεί...

Zaphod said...

Συμφωνούμε. Καλή κριτική η δικιά σου. Του Δανίκα όταν διάβασα έγβαλα σπυριά!!!
Το αντίστοιχο ποστ μου αυτόν είχε ως ερέθισμα!

Ας τα ξαναπούμε, έτσι για το γαμώτο. Η ταινία είναι μεταφορά κόμικ και όχι ιστορία. Αλλά από τις τελευταίες απόπειρες, που αναφέρεις και συ, είχε ΤΟΝΝΟΥΣ περισσότερους ιστορίας.
Δυστυχώς είχε και αμερικανιές, ορκς, εφόρους-τερατα και επαγγελματίες πολιτικούς στην Σπάρτη (!?!?) και άλλα πολλά. Το ρεζουμέ όμως παραμένει πως η ταινία είναι μπαμ!

Zaphod said...

Α, και η αναφορά σου στον Ηρόδοτο γαμάτη!