Thursday 1 March 2007

The Illusionist VS. The Prestige?


Σαν πολλοι μάγοι μαζωχτήκαμε. Για κάτσε να τους βάλουμε σε μιά σειρά να δούμε τί τρέχει με δαύτους.

Γενικά από μικρό παιδί δεν ήξερα πως να ανταποκριθώ στα ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Εβλεπα στην τηλεόραση τον Μάικ Λαμάρ (αλήθεια, τον θυμάται κανείς), και ήξερα πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα, γιατί αν στα αλήθεια έκανε το μπαστούνι να κόβει βόλτες από μόνο του, θα τον είχανε χώσει σε καμιά υπόγα και θα τον εξορκίζανε πρωί μεσημέρι βράδι πρίν το φαγητό. Χώρια που η πετονιά από όπου κρεμόταν το μπαστούνι φαινόταν ακόμα κι απο την τηλεόραση. Ρεζιλίκια πράγματα.

Αλλα αυτοί οι τύποι στο Prestige και στο Illusionist κάνανε φοβερά πράγματα. Πορτοκαλιές ανθίζανε, κλουβιά με πουλάκια εξαφανιζόσαντε, έμπαινε ο τύπος από τη μιά πόρτα κι έβγαινε από την άλλη. Δεν είναι φτηνά κόλπα αυτά. Είναι ακριβά κόλπα.

Πέρα από τα κόλπα όμως, και σε κριτικές που διάβασα και σε συζητήσεις που έκανα με γνωστούς και φίλους, διέκρινα μια νίκη του Prestige στα σημεία. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί είχε πιό πολλά κόλπα; Μήπως γιατί τα κορίτσια ήταν απλώς διακοσμητικά; Μήπως γιατί ο χαρακτήρας του Εντουαρντ Νόρτον στο Illusionist δεν είχε τίποτα να αποδείξει σε κανέναν, απλώς ήθελε να κατακτήσει αυτό που αποζητούσε που δεν ήταν ούτε δόξα ούτε λεφτά, σε αντίθεση με τους χαρακτήρες των Hagman και Βale που θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα και τους εαυτούς τους, για το τέλειο τρίκ, και συνεπακολούθως είναι απαραίτητο να αποδεικνύουν ποιοί είναι και τι κάνουν τόσο στον εαυτό τους όσο και ο ένας στον άλλον;

Τελικά τί είναι πιο σημαντικό; Το κόλπο, ή το κορίτσι;

9 comments:

Σοφία said...

Δεν έχω δει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Προτείνω όμως The Dresden Files :-)

Φαίδρα said...

Ευκαιρία να τα δείς!

seaina said...

Το σίγουρο είναι ότι μου κίνησες το ενδιαφέρον να τις δω ..
Για το Prestige ειδικά είχα ακούσει και από μια φίλη που το είδε στο Άμστερνταμ ότι είναι πολύ καλό, οπότε το επόμενο κινηματογραφικό task μου θα είναι αυτό!!
Καλώς ήλθες στην blogόσφαιρα κι εσύ!!
Φιλιά!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Ούτε εγώ είδα για να έχω άποψη... Σνιφ! Θα φροντίσω βέβαια! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!
Καλό μας μήνα!
Φιλιά

Φαίδρα said...

Aloha στα καινούργια κορίτσια!

George said...

Ούτε εγώ είδα είτε το ένα είτε το άλλο. Πάντως όπως λές και εσύ ακριβά ή φθηνά δεν παύουν να είναι κόλπα.

Άκης Καπράνος said...

SPOIKERS AHEAD!

Το Prestige πιστεύει στη μαγεία, το Illusionist όχι. Παράδοξο! Το δεύτερο καταργεί τη μαγεία (όλα ήταν απλά τρικ, απο το λουλούδι που φυτρώνει μέχρι και το "πνεύμα" της κοπέλας) για να δικαιώσει τον "αιώνιο" έρωτα (και την "μαγεία" του βεβαίως) αλλά το πρώτο πιστεύει στη μαγεία όπως και στο ανθρώπινο σκοτάδι (δηλαδή στον άνθρωπο γιατί η ερωτική ιστορία του Άιζενχάιμ είναι και λίγο Άρλεκιν, σωστά;).
Πειράζει που το πρώτο μου φαίνεται ΑΛΗΘΙΝΑ ρομαντικό, ενώ το δεύτερο "δήθεν" (του κερατά όμως;). Πραγματικά, το Illusionist θα μπορούσε να ήταν και η ιστορία ενός πυροσβέστη! Δεν πραγματεύεται δηλαδή καθόλου το θέμα του. Ποιά η διαφορά του Prestige απο του Illusionist; Είναι η διαφορά του ελληνικού στο γκαζάκι απο τον ελληνικό της μηχανής.

Of course, I could be wrong.

Φαίδρα said...

Of course, I could be wrong.

Αμπσολιμάν. Θα ήταν άπειρα βαρετά αν συμφωνούσαμε όλοι!

Σοφία said...

Μόλις τώρα είδα το Illusionist και μου άρεσε πολύ. Το Prestige δεν το έχω δει ακόμα. Όταν το δω κι αυτό θα αποφανθώ :-)