Tuesday 20 February 2007

Η καλή νοικοκυρά..

..πού και πού μαγειρεύει με συνταγές. Και μιας και αναφέρθηκε το θέμα στο μπλόγκ της Σοφίας, ευκαιρία να μοιραστώ το curry bowl με όποιον ενδιαφέρεται!



Thai Curry Bowl

Υλικά για 4 άτομα.

  • 2-3 κουταλιές της σούπας πάστα thai curry, αναλόγως τί γράφει στη συσκευασία
  • 2 κονσέρβες γάλα καρύδας
  • Λίγο peanut oil, ή άμα δεν έχεις, ότι λάδι έχεις με μία κουταλιά σούπας φιστικοβούτυρο
  • 1-2 στήθη κοτόπουλου, ανάλογα το μέγεθος
  • 3-4 καρότα, σε ροδέλες, ή μια δυο χούφτες baby carrots
  • 3-4 μέτριες πατάτες ή 2-3 μεγάλες, ξεφλουδισμένες και κομμένες φέτες
  • 1-2 πράσινες πιπεριές, ανάλογα πάλι το μέγεθος, κομμένες σε μέγεθος όπως στο γλυκόξινο.
  • 1 κονσέρβα bamboo sprouts ή water chestnuts ή ότι άλλο γουστάρεις

  • Ρύζι jasmine ή noodles ρυζιού.

Αν θές να επισπεύσεις τη διαδικασία μπορείς να κάψεις πρώτα το κοτόπουλο σε ένα τηγανάκι με λίγο λάδι. Αλλιώς, σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις πρώτα το γάλα καρύδας. Μετά προσθέτεις το λάδι και το φιστικοβούτυρο, ανακατεύεις καλά, μετά προσθέτεις την πάστα curry και ανακατεύεις να πάει παντού. Μόλις αρχίσει να βράζει, πετάς τα υλικά μέσα με την σειρά που βράζουν, από τα αργότερα στα ταχύτερα, π.χ. πρώτα θα βάλεις το κοτόπουλο και τις πατάτες, μετά τα καρότα, μετά την πιπεριά, μετά τα βλαστάρια ή τα water chestnuts. To αφήνεις αυτό να βράσει σε μέτρια φωτια, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να έχει μαγειρευτεί το κοτόπουλο τελείως (μή πάθετε και τίποτε!) και να έχει εξατμιστεί λίγο το γάλα να πυκνώσει.

Εντωμεταξύ βράζεις το ρύζι ή τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, 1-2 φλιτζάνια κατ’άτομο. Σερβίρεις είτε ξεχωριστά, είτε με το κάρι περιχυμένο πάνω στο ρύζι ή τα νούντλς.

Απορίες;

16 comments:

George said...

Ωχχχχχχχχχ ! Ανακατεύθηκα ! Αυτό το τρώτε ; Σίγουρα; ;-)

Φαίδρα said...

Οχι μόνο το τρώμε, του δίνουμε και καταλαβαίνει.

Είναι φυσικά πολύ μακριά από οποιαδήποτε ελληνική γεύση, αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο νόστιμο!

Σοφία said...

Το τρώμε και είναι πολύ σλουρπ :-)
Φαίδρα θα δοκιμάσω τη συνταγή και θα σου πω αν πέτυχε. Ευχαριστώ!

George said...

Μπήκα κατευθείθαν εδώ γιατί και μόνο με την ανάγνωση των υλικών ανατεύομαι ειλικρινά. Άκου εκεί γάλα καρύδας και φυστικοβούτυρο;
Βρέ Ελληνίδες της διασποράς φτιάξτε κανένα ελληνικό φαγητό. Κουλουράκια της γιαγιάς ας πούμε. Αν δεν έχεται συνταγή να σας στείλω. ;-)

Φαίδρα said...

George, καμία κουζίνα δεν είναι καλύτερη από τις άλλες. Ολες έχουν τις διαφορές τους, και όλες έχουν υπέροχες γεύσεις να προσφέρουν.

Επίσης, δεν ξέρω αν μαγειρεύεις εσύ, αλλά θα ήθελα να καταστήσω υπόψιν σου πως οι περισσότερες Ελληνικές συνταγές απαιτούν τουλάχιστον 2-3 ώρες προετοιμασίας (π.χ., μουσακάς, παπουτσάκια, γεμιστά), πράγμα που για εμάς, τις εργαζόμενες κορασίδες, τις καθιστά απλησίαστες. Επίσης, δοκίμασε να αγοράσεις απλά πράγματα, όπως φέτα και ελαιόλαδο, στο εξωτερικό, με τους ρυθμούς που τα αγοράζει κανείς στην Ελλάδα, και μετά έλα να μου πείς αν κύρηξες πτώχευση ή όχι.

Δεν θα ήθελα να πάρεις το παραπάνω σχόλιο προσωπικά. Απλά πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εν Ελλάδι δεν έχει συναίσθηση του πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος εκτός των συνόρων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πολλά πράγματα ως δεδομένα, ενώ στην ουσία δεν είναι.

Σοφία said...

Εγώ το φυστικοβούτυρο το τρώω με μαρμελάδα παπάγια. Ταιριάζει πάρα πολύ.

Φαίδρα said...

Kοιτα, εγώ ξέρω ανθρώπους που το τρώνε με celery sticks!

George said...

Επειδή σκέφτομαι οτι πραγματικά είναι δύσκολο και δαπανηρό όπως αναφέρεις Φαίδρα, αποφάσισα να σου στείλω μερικά απο Ελλάδα. Δώσε διευθυνση στο μέιλ να σου στείλω.

Φαίδρα said...

Ευχαριστώ για την ευγενική πρόταση, George, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ.-

Σοφία said...

Ξέρεις ανθρώπους που τρώνε celery sticks? Προσκυνώ!!!
Εγώ μια φορά τα έβγαλα σ' ένα πάρτυ και δεν τ' ακούμπησε κανείς...

Φαίδρα said...

Ρε δεν ξέρουνε τί χάνουνε. Την άλλη φορά, να τα σερβίρεις με καροτάκια και dip για βούτες.

Σοφία said...

Έτσι τα σέρβιρα... Έφαγαν όλα τα καρότα, και μετά κάναν βούτες με το ψωμί. Τα celery sticks δεν τα πλησίασαν.

seaina said...

Λοιπόν, ως Ελληνίδα της εγχώριας αγοράς και όχι της διασποράς, προσφάτως μετακομισμένη σε δικό της διαμέρισμα, μπουχτισμένη από κλασσικά φαγητά ελληνικά και με τεράστια πάντα τη διάθεση για νέα πράγματα και εμπειρίες, αποφάσισα να δοκιμάσω να το φτιάξω το Σάββατο που μας έρχεται κιόλας.
Το μόνο που με προβληματίζει είναι πού θα βρω όλα αυτά τα "περίεργα" υλικά και πόσο θα μου κοστίσουν ..
Θα δούμε .. τη Δευτέρα!

Φαίδρα said...

Να κοιτάξεις για σούπερ-μάρκετ κινέζικων - υπάρχουν αρκετά τέτοια καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Τα υλικά που δεν θα βρείς αλλού είναι το thai curry paste. Αυτό μπορεί να είναι ή βαζάκι ή κονσέρβα και το περιεχόμενο θυμίζει σε υφή τοματοπελτέ. Βγαίνει σε διάφορες ποικιλίες, όποια και να πάρεις καλή είναι. Δε βάζεις πάνω από μια δυό κουταλιές σούπας στην αρχή, ιδίως αν δεν τα πολυσυνηθίζεις τα καυτερά!!

Το γάλα καρύδας βρίσκεται ευκολότερα, καθώς και τα bean sprouts και τα water chestnuts - θυμάμαι ότι τα είχα δεί στον Βασιλόπουλο, αλλά σίγουρα θα τα έχουν και στο κινέζικο!

Καλή επιτυχία!

seaina said...

όπως καταλαβαίνεις πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ το οποίο δεν είχε τίποτα παρα μόνο ρύζι .. οπότε από τα νεύρα μου αγόρασα μια έτοιμη ταϋλανδέζικη σάλτσα με κάρυ και έφαγα ...
Δε λέω καλό ήταν αλλά φαντάζομαι μια σάλτσα παρασκευασμένη από εσένα τον ίδιο θα ήταν καλύτερη.
Την επόμενη φορά!

Φαίδρα said...

Οντως, δεν συγκρίνεται το ετοιματζίδικο με το ημι-ετοιματζίδικο!!!!

Πέρα από την πλάκα, όντως, αυτό που το έχεις κάνει στην κατσαρολίτσα σου με μεράκι κλπ δεν συγκρίνεται από "του κουτιού".

Λαμπρό παράδειγμα, ήμουν πρίν κάμποσο καιρό στο σουπερμάρκετ και πήρα ένα ετοιματζίδικο με φακές πουρέ, αιθιοπική κουζίνα. Και μεσα Δεκεμβρίου, πήγα με μια παρέα σε αυθεντικό Αιθιοπικό εστιατόριο, κι έφαγα το ίδιο πιάτο. Καμία Σχέση.